Olivenoljen har vært en viktig del av kostholdet i i Middelhavslandene i massevis av år og også her hjemme blir det et stadig større fokus på denne herlige råvaren.

olivenolje

Olivenolje er en vegatabilsk fruktolje som kommer fra oliven, og oliventrærne er en vanlig tresort i de nevnte Middelhavslandene. Oljen blir ansett som spesielt sunn ettersom den har et høyt innhold av enumettet fett, og den holder seg aller best når den oppbevares i en tett beholder i et mørk rom hvor temperaturen ligger på rundt 14-18 grader.

Når olivenolje produseres skjer dette i alle tilfeller ved at olivenfrukten knuses, og dette foregår ved bruk av store møllesteiner. Olivenfrukten vil da bli knust til en paste av olivenkjøtt og kjerner, og denne pastaen vil normalt ligge under møllesteinene i 30-40 minutter, i følge Wikipedia.

Ved anvendelse av tradisjonell metode legger man denne pastaen på fiberplater, og disse lagres deretter oppå hverandre før de settes inn i en mekanisk presse. Man påfører deretter trykk på platene slik at oljen skilles fra resten av fruktkjøttet, men i dag brukes det i større grad en sentrifugeringsmetode for å gjøre dette.

I den gjenstående pastaen er det fortsatt litt olivenoljerester og disse pressrestene kalles for olivenrestolje.

Graderinger

Akkurat som med olivenolje som med vin er det strenge klassifiseringsregler som gjelder, og oljen deles inn i seks forskjellige kategorier:

* Extra virgin olivenolje kommer fra første olivenpressing, inneholder ikke noe mer enn 0,8 % aciditet, og blir ansett for å ha overlegen smak. Det tillates ikke raffinert olje i extra virgin olivenolje.

* Virgin olivenolje har en aciditet på mindre enn 2 %, og anses for å ha god smak. Det tillates ikke raffinert olje i virgin olivenolje.

* Ren olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og én av de to typene jomfruolje.

* Olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og virgin olivenolje, inneholder ikke noe mer enn 1,5 % aciditet. Den har ofte mangel på sterk smak og aroma.

* Olivenrestolje er en blanding av raffinert olivenrestolje og muligens virgin olivenolje. Den er klar til konsum, men tillates ikke med merkingen olivenolje. Olivenrestolje selges normalt ikke i dagligvareforretninger, men brukes iblant til spesielle formål i matlaging i restauranter.

* Lampante-olje er olivenolje som ikke er klar til konsum; lampante kommer fra oldtidens bruk av olivenolje som brensel i oljelamper. Lampante-olje brukes mest i industrisektoren.

Hellas, Spania og Italia

Ikke overraskende er det Hellas, Spania og Italia som er det suverent største konsumentene av olivenolje med Hellas på en klar førsteplass. I Hellas konsumerer man 23,7 kilo olivenolje pr. person i året, mens man i Spania og Italia følger opp med henholdsvis 13,6 kilo og 12,3 kilo.

Olivenoljen er utrolig velsmakende og spennende å bruke i maten, så vi slår derfor et slag for denne fantastiske råvaren! Ta deg råd til å bruke den herlige extra virgin oljen ettersom dette er den aller mest eksklusive av disse variantene!