Bruschetta er en fantastiske deilig og enkel matrett fra Italia, og hvis du lurer på hvordan det uttales: bro-sketta! Når det gjelder uttalen synder både fagfolk og lekfolk, men her er det helt vanlige italienske språkregler som gjelder – ‘u’en uttales om ‘o’ og ‘ch’ uttales som ‘k’!

Bruschetta

Tradisjonelt sett er bruschetta fattigmannskost som ble brukt i Italia slik at man kunne bruke opp gammelt brød, men denne matretten har fått en skikkelig renessanse og nå har den blitt meget populær – også her til lands.

Når man lagde bruschetta i tidligere tider brukten man stekte/grillede brødbiter, gjerne gamle, hvor som gnidde hvitløk på. Deretter smurte man på olivenolje og hadde et lite saltdryss, og det er altså dette som er den opprinnelige måten å lage retten på. Gammelt brød ble brukt opp og samtidig fikk man litt næring i seg.

I dag har matretten blitt utvidet og nå bruker man gjerne tomatskiver, skinker, løk, salt, pepper og olje, og i bunnen av artikkelen finner du en kjempegod og enkel oppskrift som er hentet fra en ekstern nettside – den anbefales virkelig!

Finnes forskjellige varianter

I Italia er det som regel slik at den samme matretten har store lokale variasjoner, og måten man tilbereder et lammelår kan for eksempel være forskjellig fra landsby til landsby innen den samme regionen, samtidig som det kan være store forskjeller mellom de forskjellige delene av landet.

Når det gjelder bruschetta går den i Toscana gjerne under navnene fettunta eller panunto. Når brødet er ferdig ristet gnir man overflaten inn med hvitløk, og deretter tilsetter man smak ved hjelp av olivenolje samt salt og pepper – som nevnt ovenfor. Dette var noe som gjerene ble servert til de som arbeidet på jorda og da ofte akkompagnert av pølser eller kjøtt.

Befinner man seg i Piemonte tituleres retten for Soma d’aj, og her tar man to grillede skiver som man legger sammen – nesten som et smørbrød. Mellom skivene legger man gjerne tomat og har olje og salt som smakstilsettere. Denne maten var det gjerne druehøsterne som fikk nyte godt av da vinhøsten tok til. I Abruzzo bruker man svineinnvoller (en modnet masse) som smøres på skivene, før disse blir grillet – noe som kalles Ventricina.

Oppskrift på Bruschetta – hentet fra Trines Matblogg.

Forrett til 2:

Godt brød
1 fedd hvitløk
Olivenolje
Gode tomater, feks 10 vincherrytomater, delt i små biter
4 tynne skiver rødløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
frisk basilikum, finhakket
olivenolje, den beste du har
nykvernet pepper
evt salt

Ha alle ingrediensene i en bolle og vend de forsiktig sammen. Tilsett litt olivenolje, smak til med nykvernet pepper og eventuelt litt salt.

Rist brødet i litt olivenolje eller smør i en stekepanne. Sett litt hvitløksmak på brødet ved å la et hvitløksfedd surre med i smøret/oljen.

Legg brødet på tallerkenen og fordel tomatblandingen over (hvis det er mye «overskuddsvæske» så kan du helle bort noe av denne). Ringle over litt god olivenolje. Pynt med frisk basilikum – og server umiddelbart.

Denne retten kan varieres ved feks å ha på en skive parmaskinke og/eller litt mozzarellaost. Ristede pinjekjerner og litt balsamicoeddik passer også godt til.

Velbekomme!